Onderzoek gevolgen schoolgijzeling
De gijzeling op de lagere school in Bovensmilde in 1977 had grote persoonlijke en sociale gevolgen. Een aantal leerlingen van toen heeft hier aandacht voor gevraagd. Het ministerie van Justitie en Veiligheid, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de gemeente Midden-Drenthe zitten in een projectteam om te bezien wat de overheid voor hen kan betekenen. Dit doen we in samenspraak met de getroffenen van de gijzeling en hun naasten.
Onafhankelijk onderzoek
De ministeries en de gemeente hechten groot belang aan erkenning en ondersteuning. Om dit op juiste wijze te bieden laat het projectteam zich informeren door onderzoekers van ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Het Wetenschappelijk Onderzoek en Datacentrum (WODC) is opdrachtgever van het onderzoek. De onderzoekers van ARQ zijn daardoor volledig onafhankelijk van de overheid.
Het onderzoek is bedoeld om:
- Na te gaan hoe het nu gaat met de toenmalige leerlingen, leraren en hun naasten.
- Antwoord te krijgen op de vraag of en welke hulp zij nodig hebben.
- Aanbevelingen te doen aan de overheid.
ARQ is in september 2024 gestart met het uitnodigen van getroffenen van de gijzeling en hun naasten om met het onderzoek mee te doen. De uitkomst wordt rond de zomer van 2025 verwacht.
Betrokkenheid gemeenschap
Het onderzoek van ARQ richt zich op de getroffenen van de gijzeling en hun naasten. De gijzeling heeft echter bredere gevolgen in de gemeenschap. Het is een onderwerp dat binnen de samenleving nog steeds gevoelig ligt. Het projectteam is daarom ook in contact met andere dorpsbewoners en oud-bewoners.