Samen voor betere afvalscheiding

25 september - In oktober starten we opnieuw met het controleren van het afval in de oranje PMD-containers. We doen dit om de kwaliteit van het gescheiden afval te verbeteren en ervoor te zorgen dat afval op de juiste manier wordt gescheiden. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar kan ook kosten besparen voor de gemeente en inwoners.

Vorig jaar zijn we begonnen met de controles en we zijn blij met de inzet tot nu toe. We zagen een verbetering in de kwaliteit, maar na verloop van tijd nam deze helaas weer af. Bovendien troffen we nog regelmatig afval aan dat helemaal niet in de PMD-container thuishoort, zoals GFT en restafval.

Hoe werken de steekproeven?

Tijdens de steekproeven lopen controleurs vooruit op de vuilniswagen en bekijken ze het afval in de oranje containers. Als er afval in de container zit dat er niet in thuis hoort, wordt er een kaart aan de container gehangen met uitleg over wat er verkeerd is gegaan en hoe het beter kan.

Vervuilde PMD-containers worden niet geleegd

Als uw PMD-container vervuild is met afval dat er niet in hoort, zal deze niet worden geleegd. In dat geval moet u het afval dat niet thuishoort eruit halen, zodat de container de volgende keer wel geleegd kan worden. Dit beleid is bedoeld om ervoor te zorgen dat de afvalinzamelaar schone PMD-ladingen kan aanleveren bij de afvalverwerker, zodat het afval daadwerkelijk gerecycled kan worden.

Wat mag er in de oranje container?

In de container met het oranje deksel horen lege verpakkingen van plastic, blik en karton. Dit zijn bijvoorbeeld verpakkingen van producten die u in de supermarkt koopt. Noppenfolie, krimpfolie en hard plastic zoals emmers horen er niet in thuis. Voor een volledig overzicht van wat wel en niet in de oranje container mag, kunt u terecht op www.mijnafvalwijzer.nl of in de MijnAfvalwijzer-app.