Midden-Drenthe verzorgt vanaf september de tijdelijke nachtopvang

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft de gemeente Midden-Drenthe gevraagd om tijdelijk de nachtopvang te verzorgen voor vluchtelingen uit het opvangcentrum in Ter Apel. Van 1 september tot uiterlijk 15 januari brengen vluchtelingen uit Ter Apel de nacht door in tenten die geplaatst worden op het evenemententerrein in Beilen.

Nachtopvang

De tijdelijke nachtopvang voorkomt dat honderden vluchtelingen, soms noodgedwongen, buiten of op de grond moeten slapen. Dit kan leiden tot mensonterende omstandigheden. Daarom heeft het COA verschillende gemeenten dringend om hulp gevraagd.

1 september gaat de nachtopvang naar Midden-Drenthe

De gemeente Stadskanaal bood als eerste hulp met een tijdelijke nachtopvang. Daarna volgden Borger-Odoorn en de Wolden. Pekela neemt vanaf 1 juli de taak van De Wolden over. Vanaf 1 september sluit de nachtopvang in Pekela en biedt Midden-Drenthe een tijdelijke nachtopvang op het evenemententerrein in Beilen. Vanaf 15 januari neemt een andere gemeente de opvang over.

Overdag zijn de tenten leeg

Elke avond komen ongeveer 200 vluchtelingen per bus in Beilen en worden de volgende ochtend weer teruggebracht naar Ter Apel. Ze worden aan het begin van de avond tussen ongeveer 19:00 en 20:00 in bussen naar de nachtopvang gebracht en de volgende ochtend vroeg voor ongeveer 9:00 weer opgehaald. Op de locatie is beveiliging en zorg aanwezig. Overdag is de nachtopvang -met uitzondering van het personeel- leeg.

Midden-Drenthe heeft omwonenden, die dichtbij de nachtopvang wonen, geïnformeerd met een brief. Op 10 juli tussen 19.30 en 21.00 uur is er een inloopbijeenkomst in de Drenthehal in Beilen voor mensen die meer willen weten over de tijdelijke nachtopvang. 

Solidair met mensen en andere gemeentes


Burgemeester Jan Zwiers: ‘Ook in Midden-Drenthe willen we onze bijdrage leveren. Niemand mag ’s nachts in de buitenlucht slapen. In een wereld die geconfronteerd wordt met uitdagingen en onzekerheden, is het onze verantwoordelijkheid om degenen die op zoek zijn naar veiligheid een helpende hand te bieden.’

Het COA is blij met de hulp van de verschillende gemeenten: ‘De druk op het opvangcentrum in Ter Apel is al maanden heel groot. Dankzij de hulp van omliggende gemeenten kan het COA alle asielzoekers nog een bed en opvang voor de nacht geven.’