Inwoners vragen steeds vaker medewerking om hun huis, boerderij of erf te kunnen splitsen. ,,Daar willen we graag aan meewerken, want er is sprake van een groot woningtekort. Met alleen reguliere woningbouw redden we het de komende jaren niet’’, motiveert wethouder Rieja Raven.
Oplossing voor woningnood
Het splitsen van woningen (woning delen) en kavels (erf delen) draagt bij aan het vergroten van de woningvoorraad. Ook biedt het een uitkomst voor bewoners die merken dat hun huis of erf te groot is geworden of lastig te onderhouden is. Wethouder Raven: ‘‘Hiermee maken we slim gebruik van de al beschikbare ruime woningen en percelen in Midden Drenthe, waardoor we extra woonruimte kunnen creëren bijvoorbeeld voor jongeren.’’
Kansen voor kavelsplitsing
De gemeenteraad heeft in september de beleidsregels voor kavelsplitsing vastgesteld. Bij kavelsplitsing kan een bestaande woonkavel in de bebouwde kom gesplitst worden en een extra woning op de afgesplitste kavel worden gebouwd. In de afgelopen weken hebben zich al meerdere inwoners gemeld die hier graag gebruik van willen maken.
Woningsplitsing en tijdelijke woonruimte op het erf
Voorheen waren de regels voor woningsplitsing vooral gericht op grote boerderijen in het buitengebied. Deze sloten niet goed meer aan op de behoefte van onze inwoners. Met de verruiming van de regels kunnen vrijstaande woningen in dorpskernen gesplitst worden. Boerderijen in het buitengebied blijven hiervoor ook in aanmerking komen. Tegelijkertijd zijn er wel voorwaarden aan verbonden om te zorgen dat de initiatieven passen bij de woonomgeving en geen afbreuk doen aan de leefbaarheid.
De gemeente heeft ook regels ontwikkeld voor tijdelijke bewoning van bijgebouwen. Dit biedt onder andere mogelijkheden voor mantelzorg: een bijgebouw kan tijdelijk, voor maximaal 15 jaar als woonruimte dienen, zodat zorgbehoevenden en mantelzorgers dichtbij elkaar kunnen wonen.
Beleidsregels ter inzage
De beleidsregels woningsplitsing en tijdelijke bewoning van bijgebouwen liggen ter inzage tot en met 11 december 2024. Inwoners en belanghebbenden kunnen in deze periode zienswijzen indienen.
Grote vraag naar woonruimte
Er is veel behoefte aan woonruimte in Midden-Drenthe. De gemeente heeft snel extra woningen nodig. De totale bouwbehoefte tot 2030 is ongeveer 1700. Dat komt neer op gemiddeld 190 nieuwe huizen per jaar. De afgelopen tien jaar kwamen er 60 huizen per jaar bij.