Het onderzoek is gedaan om erachter te komen hoe de inwoners denken over de leefbaarheid in hun dorpen en wijken, maar ook hoe zij aankijken tegen de rol van de gemeente en de belangenorganisaties.
Wethouder Rico Schans: We zijn blij met de grote hoeveelheid reacties op de enquête, veel inwoners geven aan tevreden te zijn en hebben ook enkele tips voor de gemeente, vooral communicatie bijvoorbeeld. Hier gaan we dan ook mee aan de slag.
Aanleiding
In het dorpenbeleid 2021-2026 staan afspraken en kaders om samen met de inwoners de dorpen en wijken, leuker, mooier en leefbaarder te maken. De kracht komt vanuit de dorpen en wijken. Ook is opgenomen dat er na drie jaar een tussentijdse evaluatie komt. Het doel van deze evaluatie is om met de input van het onderzoek het dorpenbeleid te actualiseren.
Onderzoek
Het onderzoek, in de vorm van een online vragenlijst, is door ruim 530 respondenten ingevuld. Er is in kaart gebracht hoe de leefbaarheid in de dorpen en wijken wordt ervaren. Ook kwam naar voren in hoeverre inwoners zich betrokken voelen bij besluiten die er in het hun dorp of wijk worden genomen.
Resultaten onderzoek
Gemiddeld genomen zijn de inwoners tevreden met hun leefomgeving. De respondenten gaven aan dat zij het belangrijk vinden betrokken te blijven bij ontwikkelingen in hun dorp of wijk. Hierin hebben zowel de gemeente als de belangenorganisaties een rol. Over het algemeen is men tevreden over het contact en de samenwerking met de belangenorganisaties en de gemeente. De dorpscontactambtenaren spelen hier een belangrijke rol in; inwoners zijn tevreden over de samenwerking met de dorpscontactambtenaren. Alle resultaten van het onderzoek zijn te vinden op Burgerpanel Midden-Drenthe (middendrenthe.nl).
Uitdagingen
Nieuwe uitdagingen of kansen zijn er voor het dorpenbeleid op het gebied van woningbouw, behoud van voorzieningen (o.a. openbaar vervoer en winkels in de kleinere kernen), het realiseren van dorpshuizen en het verder bevorderen van de sociale cohesie.