Financiële tekorten treffen Midden-Drenthe al in 2025

16 oktober - De bezuinigingen van het Rijk treffen Midden-Drenthe zwaarder dan de meeste andere gemeenten. Waar elders in 2026 sprake is van het zogenoemde ravijnjaar, krijgt Midden-Drenthe al in 2025 financiële tegenvallers te verwerken. De gemeente moet daarom stevige keuzes maken in de begroting voor volgend jaar. Burgemeester en wethouders willen zowel besparen als belastingen verhogen.

Zonder de nodige maatregelen zijn belangrijke investeringen die met de gemeenteraad zijn afgesproken onmogelijk. Voorbeelden zijn wegenonderhoud, de aankoop van grond voor woningbouw, een noodzakelijke renovatie van het gemeentehuis en het project ’t Stroomdal in Beilen (onder meer twee scholen met sportzaal).

Daarnaast is geld nodig om volop in de samenleving te blijven investeren. Denk aan de steun aan minima en de bereikbaarheid van voorzieningen in de dorpen. ‘’Ook in deze financieel moeilijke tijden willen we ons sociale gezicht behouden’’, zegt wethouder Rieja Raven (financiën). ‘’We vinden het belangrijk om perspectief te bieden voor de toekomst en we willen zo goed mogelijk uitvoering geven aan onze ambities en wettelijke taken.’’

Het jaarlijkse tekort loopt in de periode 2025-2028 op tot ongeveer €6,5 miljoen. Dit komt door een korting van het Rijk op de uitkeringen aan gemeenten. Midden-Drenthe wordt extra hard getroffen door een andere verdeling van dit geld uit het Gemeentefonds. Bovenop het tekort is €2,5 miljoen extra nodig voor nieuw beleid.

De komende maanden wordt in kaart gebracht waar de gemeente kan besparen. Wethouder Raven: ‘’We pakken de tekorten op alle mogelijke manieren aan. We zetten in op besparingen en bezuinigingen, maar kijken ook naar het verhogen van de inkomsten. Helaas zien we momenteel geen andere uitweg.’’

Om de inkomsten te vergroten stelt het college de gemeenteraad voor de ozb-opbrengst met 10 procent te verhogen. Voor eigenaren van een tussenwoning betekent dit een verhoging van €2,20 per maand en voor eigenaren van vrijstaande huizen ongeveer €4,40 per maand.

Daarnaast is het voorstel om de forensenbelasting met 10 procent te laten stijgen. Ook wordt er gekeken naar de toeristenbelasting. “We vragen iedereen een steentje bij te dragen.’’ Overigens ligt de belastingdruk in de gemeente op dit moment flink lager dan het Drentse gemiddelde.

Ambtenaren werken ook al aan begrotingsvoorstellen voor 2026, dat landelijk het ravijnjaar wordt genoemd. Wethouder Raven: ‘’Dan komen veel meer gemeenten financieel in de knel. Als het Rijk de bezuinigen niet terugdraait, ontkomen we er niet aan dat naast onze inwoners en ondernemers ook verenigingen dit zullen voelen.’’