Verzoek ontwikkelen zonnepark

Het opwekken van duurzame energie via zonneparken op grond of water is goed voor het klimaat. We hebben ruimte in onze gemeente voor het ontwikkelen van een zonnepark. Schrijf u online in als u een zonnepark wilt ontwikkelen in onze gemeente (maatschappelijke tender). Het plan wat u indient voldoet aan de regels in ons ‘beleidskader Zonneparken in Midden-Drenthe'.

U kunt tot 1 januari 2025 een principeverzoek indienen. Uw verzoek toetsen wij aan ons beleidskader. Als uw verzoek niet volledig is, dan heeft u 2 weken de tijd om aanpassingen te doen. Uw aanvraag wordt door een onafhankelijke commissie beoordeeld.

Wat zijn de voorwaarden

Schrijf u in via het webformulier (principeverzoek). Als u meedoet aan deze inschrijving, dan gaat u akkoord met: 

  • U heeft een samenwerkingsovereenkomst met een lokale energiecoöperatie. Daarin werkt u met de lokale energiecoöperatie toe naar 50% lokaal eigendom.
  • Als wij akkoord gaan met uw inschrijving (principebesluit), dan sluit u een privaatrechtelijke overeenkomst met de gemeente af. Daarin staat dat het plan wordt uitgevoerd zoals u bij de inschrijving heeft ingediend.
  • Als wij akkoord gaan met uw inschrijving (principebesluit), dan vraagt u een omgevingsvergunning aan. Deze aanvraag is hetzelfde als de aanvraag die u doet bij de inschrijving. Uw plan kan wijzigen door het participatieproces met buurtbewoners. Deze wijziging bespreekt u eerst met ons, voordat u de omgevingsvergunning aanvraagt.

Beleidskader zonneparken

Na uw inschrijving

  • De beoordelingscommissie beoordeelt vanaf januari 2025 de aanvragen. Beoordeling gebeurt op basis van het beleidskader.
  • De beoordelingscommissie adviseert het college met een voorkeursvolgorde.
  • Het college besluit welke aanvragers kunnen starten met het participatieproces. De 1ste deelnemers uit de voorkeursvolgorde die samen optellen tot 290 Terajoule (maximaal 320 TJ) ontvangen een positief principebesluit. Zij kunnen verder met de volgende stap. De andere deelnemers ontvangen een negatief projectbesluit en kunnen niet verder.
  • Als uw aanvraag is goedgekeurd, gaat u een privaatrechtelijke overeenkomst aan met de gemeente. Hierin leggen wij vast dat u uw plan uitvoert zoals staat in uw ingediende en goedgekeurde principeverzoek.
  • U start met het betrekken van de buurtbewoners bij uw plan (participatie). Dit doet u volgens het participatieplan dat u heeft ingediend.
  • Na het participatieproces vraagt u een omgevingsvergunning aan via Omgevingswet.overheid.nl. Deze aanvraag komt overeen met het goedgekeurde principeverzoek, tenzij anders is afgesproken. De gemeenteraad geeft advies of uw omgevingsvergunning verleend kan worden.

Wat zijn de kosten

U betaalt € 326,50 voor de inschrijving. 

Bezwaar en beroep

Het aanbestedingsrecht geldt niet bij deze inschrijving (maatschappelijke tender). De beoordeling van uw plan gebeurt in januari en februari 2025 door een commissie. Het college stelt de uitkomst vast. U krijgt dan een positief of negatief principebesluit op uw inschrijving. Bij een principebesluit is geen bestuursrechtelijke rechtsbescherming. U kunt daarom geen bezwaar of beroep indienen op het principebesluit van het college.

Contact

Neem contact op met Tamara Beens voor meer informatie of vragen: