Aardgasvrij wonen en werken

De landelijke overheid heeft als doel om in 2050 alle woningen, bedrijfsgebouwen en kantoren aardgasvrij te maken. Een flinke uitdaging. Wij richten ons de komende jaren vooral op isolatie en energiebesparing. Bij energiebesparing gaat het om investeringen in warmteoplossingen die zich terugverdienen. Zoals warmtepompen. Dit is vastgelegd in onze Warmtevisie.

Waar zijn we mee bezig:

  • We onderzoeken mogelijkheden bij afvalbedrijf Attero in Wijster. Daar komt veel warmte vrij die we misschien kunnen gebruiken voor het verwarmen van gebouwen.
  • We bieden ruimte voor ideeën uit uw buurt of dorp.
  • We wijzen u op subsidies om te verduurzamen.

Restwarmte Attero

Bij afvalverwerkingsbedrijf Attero in Wijster komt veel warmte vrij die overblijft. Dat noemen we restwarmte. Die restwarmte kunnen we gebruiken om bedrijven en huizen te verwarmen. De temperatuur van die restwarmte is hoog. Daardoor is het ook geschikt voor oudere of minder goed geïsoleerde huizen.

Onderzoek

Als we de restwarmte van Attero willen gebruiken, dan moeten we eerst een warmtenet aanleggen. Dat is een groot en duur project. Op dit moment onderzoeken we of dit haalbaar is voor delen van Beilen. Dat doen we samen met de provincie Drenthe en de gemeenten Assen en Hoogeveen. De eerste resultaten zijn positief. We vinden het belangrijk dat energie betaalbaar is en blijft. Aansluiting op een (mogelijk) warmtenet is altijd vrijwillig.

Uw eigen ideeën

Als u met uw buurt of dorp zelf bezig wilt gaan met aardgasvrij en energiebesparend wonen, neem dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar via duurzaam@middendrenthe.nl

Subsidies en duurzame leningen

Om u aan te moedigen om energie te besparen, zijn er een aantal subsidies en duurzaamheidsleningen beschikbaar. Bijvoorbeeld een subsidie voor isolatie.

Meer informatie over subsidies staat op Drentsenergieloket.nl

Warmtevisie

Hoe we overstappen naar een andere manier van verwarmen, staat in de Warmtevisie. In de Warmtevisie staat onder andere:  

  • Welke stappen nemen we tot 2030.  
  • Subsidie en duurzaamheidsleningen.  
  • Warmte oplossingen voor de toekomst.  
  • Waarom van het aardgas af.  

Bekijk de Warmtevisie Midden-Drenthe