Woning of erf delen
Er is veel behoefte aan woonruimte in de gemeente. Daarom breidt de gemeente de mogelijkheden uit voor woningsplitsing. Inwoners kunnen woningen splitsen en bewoonbaar maken voor meerdere huishoudens. Ook zijn er regels opgesteld voor kavelsplitsing.
Het splitsen van woningen en kavels helpt mee aan het vergroten van de woningvoorraad en het verlichten van de woningmarkt. Twee oplossingen kunnen zijn kavelsplitsing en woningsplitsing en tijdelijk woonruimte op erf.
Kavelsplitsing
In onze gemeente is kavelsplitsing toegestaan, maar alleen binnen de dorpen en onder bepaalde voorwaarden. Het splitsen van een kavel is alleen mogelijk wanneer de kavel een woonfunctie heeft.
Aanvullende voorwaarden:
- Het ontwerp moet passen binnen de omgeving en voldoen aan de welstandseisen.
- Er moet voldoende parkeerruimte zijn op de nieuwe kavel.
- De splitsing mag geen negatieve invloed hebben op de verkeersveiligheid in de directe omgeving.
- Er moet worden voldaan aan de wet- en regelgeving en de nieuwe woning moet aansluiten bij het beleid
- Het initiatief mag geen problemen opleveren voor omliggende gebouwen.
Woningsplitsing en tijdelijke woonruimte op erf
Woningsplitsing houdt in dat een bestaande woning wordt opgedeeld in twee of meerdere woningen. Met het verbreden van de regels kunnen vrijstaande woningen in de dorpen gesplitst worden.
Tijdelijke bewoning van bijgebouwen betreft het tijdelijk bewonen van een bijgebouw bij een hoofdwoning. Een bijgebouw kan tijdelijk, voor maximaal 15 jaar als woonruimte dienen.
De beleidsregels woningsplitsing en tijdelijke bewoning van bijgebouwen liggen tot en met 11 december ter inzage. Wanneer de beleidsregels zijn vastgesteld zullen ook de voorwaarden voor woningsplitsing en tijdelijke bewoning van bijgebouwen worden gepubliceerd.
Contact
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Daniƫlle David-Richard via d.david-richard@middendrenthe.nl