Opvang nieuwkomers

In Midden-Drenthe bieden we een veilig thuis aan vluchtelingen. We noemen hen ook wel nieuwkomers. Er zijn verschillende nieuwkomers waar we een plek voor moet vinden om te wonen. Zoals statushouders (nieuwkomers met verblijfsvergunning). Zij worden daarmee vaste inwoner van onze gemeente en volgen een inburgeringstraject. We zijn wettelijk verplicht om statushouders te huisvesten.

Belangrijkste opgaven

Belangrijkste opgaven die wij op dit moment moeten uitvoeren.

  • Zorgen voor opvang en huisvesting van:
    • 535 Oekraïense vluchtelingen.
    • Ongeveer 70 statushouders per jaar. Door het woningtekort lopen we op dit moment achter met het plaatsen van statushouders in onze gemeente.
    • 50 alleenstaande vluchtelingen per jaar. 
  • Uitvoeren van sociale en maatschappelijke taken. Zoals:
    • Zorgen voor maatschappelijke begeleiding.
    • Werk en inkomen.
    • Meedoen (participatie) en onderwijs.

Opvang en huisvesting

Op dit moment vangen we ongeveer 260 Oekraïense vluchtelingen op 8 locaties op. Door het tekort aan woningen in onze gemeente is het vinden van een plek om te wonen voor statushouders lastig. We werken samen met woningbouwverenigingen en particuliere verhuurders voor het vinden van goede oplossingen. In Beilen vangen we 6 minderjarige statushouders op aan Lieving 2. 

We werken samen met de provincie Drenthe en de andere 11 Drentse gemeenten. Zo helpen we elkaar bij de grote opgave die onze provincie heeft. Deze samenwerking heet de ‘Drentse puzzel'.

Sociale en maatschappelijke taken

  • Maatschappelijke begeleiding van Oekraïners die verblijven in 1 van onze opvangplekken. We begeleiden Oekraïense vluchtelingen naar werk. De kinderen volgen onderwijs. Waar nodig zetten we zorg en begeleiding in. Daarin werken we samen met locatiemanagers en huismeesters. Wij bieden taalles aan de Oekraïners die dat willen.
  • Inburgering statushouders. Ze gaan naar taalles en krijgen begeleiding. Ze worden geholpen in het vinden van een opleiding, werk of andere zaken, zodat ze zich uiteindelijk zelf kunnen redden. Vluchtelingenwerk voert tot 1 maart 2025 de maatschappelijke begeleiding uit.
  • Alleenstaande minderjarige vluchtelingen met een verblijfstatus worden begeleid door een hulpverleningsinstelling. Ze hebben een voogd via Nidos (jeugdbescherming voor vluchtelingen) en worden op de plek waar ze wonen begeleid door Elker.

We werken samen met verschillende partijen bij de opvang en begeleiding van nieuwkomers. Zoals Vluchtelingenwerk, Humanitas, Welzijnswerk Midden-Drenthe, GGD en vrijwilligers uit onze gemeente.

Met u in gesprek

Opvang vraagt van ons allemaal flexibiliteit. Een van onze uitgangspunten is dat we altijd met dorpsbelangen en inwoners in gesprek gaan over mogelijke locaties. De opvanglocaties staan niet altijd ter discussie. Soms is het besluit al genomen. Dat komt omdat we als gemeente verplicht zijn om te zorgen voor opvang.