Renovatie gemeentehuis

Ons gemeentehuis moet dringend verduurzaamd en vernieuwd worden. In 2021 is door de gemeenteraad het ‘Integraal accommodatiebeleid 2021 – 2040' vastgesteld. Daarin staat dat het gemeentehuis als eerste aangepakt moest worden, door de slechte staat van het onderhoud en de installaties. College en gemeenteraad hebben toen besloten om eerst met andere gebouwen aan de slag te gaan. De gevolgen van het uitstel zijn zichtbaar. Om onze taken in het gemeentehuis te kunnen blijven uitvoeren, zijn grote maatregelen nodig.

Waarom nodig

  • Onze dienstverlening op peil houden voor inwoners. Door toenemende technische problemen krijgen we problemen met onze dienstverlening en bedrijfsvoering. De problemen zullen verder toenemen als we onderhoud opnieuw uitstellen.
  • Installaties zijn aan vervanging toe:
    • Uit onderzoek van STRAKKS ingenieurs blijkt dat onze installaties te oud zijn. Zoals CV, koeling, luchtbehandeling, toegangscontrole en beveiliging, sanitair, grijswatersysteem en liften. Reparatie is soms niet mogelijk, omdat onderdelen niet meer beschikbaar zijn. Door lekkages moet ook het leidingsysteem worden aangepakt.
    • Ons ICT-netwerk is te oud, zoals de bekabeling en schakelaars (switches). Dit blijkt uit onderzoek van Braddock Advies en Consultancy. Dit zorgt voor veel problemen, zoals uitval van onze wifiverbinding en netwerkstoringen.
  • We voldoen niet aan de wet:
    • Daarbij gaat het vooral om de Erkende Maatregelenlijst Energiebesparing (EML) en de Energy Performance of Building Directive (EPBD). Als wij geen actie ondernemen, dan krijgen wij een boete van de Omgevingsdienst Drenthe. Wij verwachten van ondernemers en organisaties dat zij aan regels voldoen. Dan moeten wij zelf ook het goede voorbeeld geven.
    • Vanuit de Arbowet zijn er belangrijke aandachtspunten: binnenklimaat (waaronder temperatuur en vocht), beperkte beschikbaarheid van spreekkamers voor risicogesprekken, verwijderen van asbest en de toegankelijkheid van bergruimtes en opslag.
  • Het gebouw en de inrichting moeten duurzaam zijn. Wij hebben een voorbeeldfunctie als het gaat om het energieneutraal maken van maatschappelijk vastgoed. Onze ambitie is een energieneutraal gemeentehuis vanaf 2050. Een duurzame inrichting draagt bij aan een effectieve en betere bedrijfsvoering.
  • Als we langer wachten, is er meer onderhoud nodig en worden de kosten hoger. Als we de problemen 1 voor 1 oplossen in plaats van alles tegelijk, moeten we vaker op dezelfde plekken werken. Dat is niet handig en kost meer geld. Daarnaast zorgt het voor extra overlast. De problemen in het gemeentehuis zijn door achterstallig onderhoud snel toegenomen. In het afgelopen jaar zijn de onderhoudskosten met 200% gestegen.
  • Een aantrekkelijke, dynamische werkomgeving is belangrijk voor het aantrekken en binden van medewerkers aan onze organisatie. Daarnaast toont wetenschappelijk onderzoek aan dat een passende werkomgeving bijdraagt aan de motivatie, tevredenheid, productiviteit en tevredenheid van medewerkers.

Wat zijn de kosten

We hebben laten onderzoeken:

  • Welke installaties precies vervangen moeten worden.
  • Wat ervoor nodig is om aan wetgeving en regelgeving te voldoen.
  • Wat de kosten zijn.

De totale investering van maximaal € 15,2 miljoen wordt verdeeld over 40 jaar. Uit onderzoek blijkt dat minimaal 90 tot 95% van de totale investering echt nodig is. Het gaat daarbij om functionele en technische eisen. De jaarlijkse kosten hangen af van de vraag of er andere samenwerkingspartijen in het gebouw komen. Als deze partijen niet in het gebouw komen, dan nemen de jaarlijkse kosten toe met € 631.000. Als deze samenwerkingspartners wel in het gebouw komen, dan worden de jaarlijkse kosten lager.

Om welke samenwerkingspartners gaat het

  • Het college van B&W wil graag dat team Jeugd in het gemeentehuis komt.
  • Mogelijk de bibliotheek.
  • Stichting Welzijnswerk Midden-Drenthe heeft aangegeven graag naar het gemeentehuis te verhuizen.

Uit onderzoek blijkt dat er genoeg ruimte is om deze andere partijen in het gebouw te huisvesten. Het Huus van de Taol zit al in het gebouw.

Waarom partners in het gebouw

  • Extra waarde voor de dienstverlening aan onze inwoners
  • Er ontstaat een multifunctioneel modern gebouw. Met vernieuwing en verduurzaming van het gebouw wordt bovendien voldaan aan wet- en regelgeving.
  • Gebouw wordt toegankelijker. Voor inwoners is de drempel lager om naar binnen te gaan. Bijvoorbeeld omdat ze naar de bibliotheek gaan of geholpen willen worden door Welzijnswerk Midden-Drenthe.

Stand van zaken

We zijn bezig met het schetsontwerp. Dat betekent dat de belangrijkste punten op hoofdlijnen zijn uitgewerkt. Uit onderzoek blijkt dat er mogelijk ruimte is om ook andere partijen in het gebouw te huisvesten. Zoals de bibliotheek en stichting Welzijnswerk Midden-Drenthe. Hier besluit de raad nog over. 

Wat zijn de volgende stappen

In de volgende fase(s) gaan we plannen verder uitwerken. Na besluit door het college en de gemeenteraad werken we toe naar een voorlopig en definitief ontwerp. In deze periode maken we verschillende keuzes. We kijken daarbij telkens naar de kwaliteit die nodig is en de kosten. Het voorlopige en definitieve ontwerp leggen we voor aan de gemeenteraad.

Planning eerste besluiten

  • 25 februari 2025: college besluit welk scenario wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.
  • 5 maart 2025: Raadscommissie Algemeen Bestuur bespreekt het collegebesluit.
  • 27 maart 2025: Gemeenteraad neemt besluit.

Hoe oud is het gemeentehuis

Het gemeentehuis is gebouwd in 1970. Het oudste gedeelte nu is van 1990. Het nieuwste gedeelte van 2001 (na de gemeentelijke herindeling). In 2001 is ook het laatste oorspronkelijke gedeelte uit 1970 gesloopt.